Lama da teringin mo makan inava ni..sejak raya lagi. Arini baru dapat makan. Tu pun i terpaksa mengorbankan tdo sepetang semata-mata mo merealisasikan impian.
Buat sesiapa yg xtau pa tu inava, inava ni sejenis makanan tradisional suku kaum Dusun. Makanan ni boleh dikatakan sambal ikan la juga. Bahan paling utama makanan ni ialah ikan tenggiri (bukan ikan jerung ye..).
Klo ikut cara buat inava yang betul, inava ni x dimasak (digoreng pun x..). Cuma diperah dengan air limau ja. Tapi, i rasa semacam pula klo makan ikan yang x dimasak ni. So, i modifide la skit...
Bahan2 yg i gunakan:
1. Ikan tenggiri
2. Halia
3. Serai
4. Daun limau purut
5. Limau Kasturi
6. Lada merah (cabai)
7. Lada padi
8. Bunga kantan
9. Garam
Cara i buat:
1. Asingkan isi ikan dengan tulang. Kemudian potong isi ikan nipis2.
2. Didihkan air dan masukkan serai, halia & daun limau purut.
3. Celur isi ikan ke dalam air yg didihkan tadi.
4. Isi ikan yg telah dicelur diperah dengan limau kasturi.
5. Hiris halia, lada merah (cabai), bunga kantan & daun limau purut nipis2.
6. Masukkan semua bahan yg dihiris tadi serta lada padi & garam secukup rasa.
7. Gaul la sampai puas hati. Jangan lupa rasa ye..
Ba..pa lagi..buat la inava..sedaaaaaaaaappp..
0 comments:
Post a Comment