Hmmm..entry kali ni menyentuh sket soal agama..bukan la mo tunjuk i ni alim bertaraf ulama..tapi sekadar mahu berkongsi sesuatu ngan korang suma..entry ni juga merupakan peringatan kepada diri i sendiri & orang lain..

i jumpa benda ni di blog orang lain..& niat pun mo share so i post la cni..harap entry ni memberi tips & petua yang berguna untuk korang..bacalah entry ni dengan jiwa yang lapang k..


Tidak dinafikan ramai umat Islam zaman sekarang yang tidak mengerjakan solat.
Tapi saya percaya ramai di antara mereka pernah dididik tentang kewajipan solat dan pernah mengerjakannya.

Mungkin akibat kelekaan duniawi, ibadah suci itu telah terperosok, jauh di dalam lubuk hati, sama ada sedar atau pun tidak.
Yang nyata, aku tidak pernah berasa benci atau marah kepada mereka yang tidak mengerjakan solat, apatah lagi untuk memandang hina golongan ini.

Kerana solat itu sendiri adalah soal hati dan keikhlasan. Tanpa keikhlasan, tak mungkin perbuatan solat itu mencapai maksudnya. Namun begitu, janganlah kita berasa selesa dengan kejahilan. Jangan pula berasa bangga dengan ilmu dan amalan. Sebaliknya, berazam dan berusahalah untuk mengerjakannya dengan istiqamah di samping memperbaiki segala kelemahan yang ada.

Untuk mengingatkan diri saya sendiri dan para pembaca, izinkan kami berkongsi panduan tentang teknik motivasi memulakan solat setelah lama meninggalkannya.

1. Sematkan azam, bulatkan tekad
Sebaik sahaja tersedar dari lamunan (sedar rupanya dah lama tinggal solat), cuba fikir sedalam mungkin tentang apa yang anda lakukan, apa yang tak sepatutnya anda lakukan, dan apa yang sepatutnya anda lakukan.

Dari situ, tanam keazaman yang kukuh bahawa anda ingin mengerjakan solat, dan tidak akan meninggalkannya sampai bila-bila. Kerana itulah tujuan anda hidup di atas muka bumi ini sebenarnya.

2. Cari masa dan tempat yang sesuai, sunyi, jauh dari dugaan
Kemudian tetapkan masa di mana anda akan mula menjalani kehidupan sebagai seorang yang mengerjakan solat. Lebih cepat lebih baik. Ingatlah, berdosa besar bagi orang yang melengah-lengahkan solat.

Sebaiknya, cari tempat yang sunyi dan jauh daripada dugaan. Jauhi rakan-rakan yang tidak solat atau suka mengejek, sekurang-kurangnya untuk waktu itu sahaja. Masjid juga adalah tempat yang baik.

3. Solat sekali dahulu, baru ada kali kedua
Walau sekuat mana pun azam, sebulat mana pun tekad, sebaik mana pun masa dan tempat, tanpa solat yang pertama, takkan jadi solat yang kedua dan seterusnya.

Oleh itu, mulakan sahaja tanpa berlengah. Bak kata iklan NIKE - Just do it!

4. Buat nota peringatan dan galakan

Kalau ada masa dan semangat yang berkobar-kobar, tuliskan kata-kata peringatan dan galakan di atas sehelai kertas (besar atau kecil).

Kemudian yang besar tampal di dinding, manakala yang kecil diletakkan dalam wallet atau poket baju.

Tips ini mungkin kurang sesuai jika anda tinggal bersama rakan-rakan yang tidak mengerjakan solat. Dibimbangi ada yang kata anda nak tunjuk bagus.

5. Fahami maksud setiap bacaan dalam solat
Jika anda kurang bersetuju dengan point ini, saya nasihatkan supaya cuba dahulu. Anda pasti akan merasai kelainannya.

Bukan faham satu-satu ayat, tetapi satu-satu perkataan. Di situ akan bermula keindahan solat, di mana anda akan rasa seolah-olah khusyuk itu mula hadir dalam diri semasa mengerjakan solat.

6. Baca perlahan-lahan mengikut tertib
Sewaktu solat, baca perlahan-lahan untuk meningkatkan rasa manis, indah dan seronok.

7. Tingkatkan imaginasi
Sewaktu menghayati maksud, tingkatkan imaginasi anda. Bayangkan keindahan bertemu Allah yang menjemput kita untuk sujud kepada-Nya.

8. Doa mohon kekuatan dan sokongan
Panjatkan doa kepada Allah s.w.t dengan memohon kekuatan dan sokongan untuk berubah menjadi hamba-Nya yang taat. Hendaklah diamalkan sejurus selepas setiap kali solat.

9. Tumpu perhatian pada hari-hari yang dilalui
Tumpukan perhatian anda pada hari yang anda sedang lalui dengan mengerjakan solat. Berilah pujian kepada diri anda dan berikan tahniah kepada diri anda setiap kali anda berjaya mengerjakan solat.

10. Dapatkan adrenaline sewaktu mendengar azan
Adrenaline boleh digunakan sebagai pembantu dengan memberi suatu kejutan semangat yang berkobar-kobar untuk terus pergi menunaikan solat tanpa berlengah-lengah.

Jika anda dapat menanam adrenaline ini sehingga menjadi tabiat, anda pasti akan meninggalkan segala kerja yang anda lakukan, apabila terdengar sahaja azan berkumandang. Best tak?

11. Berfikir secara positif
Fikirkan diri anda sebagai seorang yang mengerjakan solat sebaik sahaja anda memulakannya dan sentiasa peringatkan diri anda sedemikian.

Sekiranya ada rakan anda yang mengajak anda ke mana-mana sebelum sempat anda menunaikan solat, katakanlah saya belum bersolat, tunggu sebentar atau pergi dahulu.

Ingatlah bahawa anda telah membuat pilihan positif untuk mengerjakan solat.

12. Dapatkan sokongan mental dan rohani
Berikanlah peringatan kepada keluarga, kawan rapat dan rakan sekerja yang anda telah mula mengerjakan solat dan memerlukan kerjasama serta sokongan daripada mereka.

Mintalah rakan-rakan anda yang tidak mengerjakan solat supaya menghormati keputusan anda.

13. Lawan kemalasan dalaman dan godaan syaitan
Dari semasa ke semasa anda akan merasai suatu kemalasan, kebosanan, dan sebagainya, yang mana semua itu sebenarnya hanyalah godaan syaitan dan kemalasan diri sendiri.

Oleh itu lawanlah sehabis-habis mungkin. Ingatlah anda lawan ni pun tak lama. Lama kelamaan ibadah ini akan sebati juga dalam diri anda, dan tidak perlu dipaksa lagi.

14. Banyakkan bahan bacaan tentang solat
Kerapkan diri anda membaca kisah-kisah nikmat solat untuk membangkitkan semangat. Baca juga tentang dosa meninggalkan solat untuk membangkitkan rasa takut pada Allah s.w.t. Moga-moga dilimpahi rahmat dan keberkatan oleh-Nya.

Kesimpulan
Jika topik ini dirasakan tidak berkaitan dengan anda, ingatlah: Hari ini mungkin bukan hari anda. Esok lusa tiada siapa yang tahu. Diharap dapat dijadikan panduan kita bersama.

Sama-samalah kita saling memperingati sesama Islam.
Wallahu a'lam.
Comments: (6)
PERATURAN...adakah peraturan yang dibuat di sini berdasarkan umur dan kelas?kepada yang ada jawapan, sila jawab...

Someone : KPLI boleh la..PISMP x boleh..
PERHATIAN!!!Someone ini x sama ngan someone dalam entry yang lepas.

Apa bezanya KPLI & PISMP dari segi peraturan disiplin?adakah termaktub dalam borang perjanjian atau peraturan institut ( secara bertulis ) mengenai perbezaan peraturan disiplin antara KPLI & PISMP?

Terus terang i katakan i menentang keras pendapat & prinsip bahawa peraturan semakin longgar apabila umur semakin meningkat. Tapi klo da termaktub dalam borang perjanjian atau peraturan institut ( bertulis ), i akan akur..masalahnya, ada ke menatang tu?ada ke peraturan disiplin mengikut tahap umur atau ikut kelas?kelas ni boleh buat salah ni, tapi klo kelas lain x boleh..ada ka menatang cam tu?klo ada tunjukkan la pada i yang khilaf nih..

I xkan bising sekiranya peraturan disiplin yang dibuat tu selaras ngan suma pelatih institut x kira sama ada KPLI, PISMP, or PPISMP..tapi yang balik2 kena tu kelas i..padahal benda remeh ja pun..setakat name tag senget sket, kasut tajam sket, tudung ada stail sket, dll heboh da..orang lain buat kesalahan xtravaganza besar xda pa2 tindakan pun..kes pun ditutup begitu ja padahal klo ikut peraturan disiplin ada la hukuman yang setimpal..yang peliknya, sampai cara berjalan & lenggokan badan tym masuk ofis someone pun ditegur..yang menegur tu pun berjalan x betul..hey...wat's goin' on here?sepa yang kena tegur sepa sebenarnya nih?klo kna tegur trima ja la..ni salahkan kita pula..

Entry ni bukan la menunjukkan i benci ngan suma KPLI..xla gitu..cuma, bila terlalu dibeza2kan ni, lain pula rasa..klo gini, bagus mansuhkan kelas kami..biar KPLI & PISMP lain atau PPISMP ja yang wujud..lagipun kami ni sekadar boneka..bila ada kerja yang xda dalam syllybus suruh kami buat..tapi pas2 kesalahan kami yang sebesar garam halus pun nampak cam tahi gajah setompok yang besar..

For me, peraturan tetap peraturan..jangan la ada sikap x adil & pilih bulu klo jadi guru disiplin..jangan la membezakan peraturan disiplin mengikut umur & kelas..biar la selaras semua..i lagi respect yang cam 2..



I really2 wanna quit if i can..tapi banyak faktor kna fikir..& i nyesal masuk institut ni..silap selangkah membawa padah sampai bila2..

Comments: (2)
Baru ja stat mo hepi2 skit, da ada bencana & musibah datang melanda kedamaian kelas kami..cam besa la..bencana & musibah tu datang daripada yang berkuasa & berautoriti, menindas kami kaum yang xda kuasa ni ( bukan lemah ok! )

& i....i merupakan mangsa yang sikit lagi menjadi kambing korban secara tiba2 mb da jadi da pun...sedangkan i cuma yang memerhati & melihat secara kebetulan..

Someone : kmu, ikut saya..
i : ( sekadar membuntut tanpa tahu apa2..cuma
sempat wat
muka blur ja )

Benda yang menarik setelah Someone memanggil i..
1. Someone ingin mengorek kebenaran yang sebenarnya da jelas depan mata, atas meja dia tapi dia ja yang tidak amik peduli tapi sangsi & berprasangka buruk.
2. Someone x faham maksud kiasan yang i beri.
3. Someone said i'm not an intelectual person.
4. I talked 'bout hakikat but someone said sumtin' 'bout perception.
5.Someone said i membawa dia jauh daripada perbincangan asal but actually it's not like that.
6.etc ( terlampau banyak ba... )

Penjelasan 1
Yang ni i x boleh la cakap lebih2 coz melibatkan hal orang lain. But, umum da tau benda ni..& i gtau benda betul yang i tau & nampak..so napa x percaya lagi & seolah-olah anggap dia menipu?x baik tau berprasangka buruk..& sebelum orang tu amik cuti pun dia da kepilkan bukti bersama borang apply cuti..so????hello..have u read dat thing?atau suruh2 orang hantar tapi x pernah baca..pas2 berprasangka buruk pula. sian tul member sorang ni..sabo je la ngan perangai buruk manusia ni..1 more thing..y must she ask me?y not she ask da rite person?y?y?yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy???????

Penjelasan 2
Yang ni i pun xtau la mo cakap pa..bukan susah sangat pun kiasan i beri 2..bukan soalan peringkat ke6 dalam Taksonomi Bloom..tu lum guna Taksonomi Solo tu..biol terus kali dia..

Penjelasan 3
Ni ada kaitan ngan no.2 nih..dia xtau pa mo cakap terus dia cakap i'm not an intelectual person..i da rujuk Kamus Dewan E4 untuk memastikan definisi sebenar intelektual & adakah ia sesuai ngan situasi ini..

intelektual ( intel├ęktual )

1. orang (kaum, golongan) terpelajar, cerdik pandai, cendekiawan: membentuk kesedaran dan menarik bakal-bakal ~ yg sedang belajar; kalau kita mengkaji ~ barat, kita dapati kebudayaan dan pengetahuan bahasa Arab tersebar luas ke Eropah oleh pendeta-pendeta yg melarikan diri; 2. mempunyai kemampuan yg tinggi utk berfikir (menggunakan akal budi);

2. intelektual : mengintelektualkan menjadikan seseorang intelekual: ~ ulama;

3. intelektual : keintelektualan perihal (kemampuan) menggunakan intelek atau akal budi, sifat (sbg) intelektual: sejarah kemahasiswaan Universiti Malaya ialah sejarah pencarian adaptasi dan penyesuaian antara ~ mahasiswa dgn keperluan rakyat;

4. intelektual : pengintelektualan proses menjadikan seseorang atau sesuatu intelektual: antara isu perancangan bahasa ialah ~ bahasa Malaysia.

well, berdasarkan definisi intelektual no.1 ( yang lebih sesuai ngan situasi sekarang ), i ngaku i bukan la seorang yang mempunyai ijazah pertama, ijazah ke2 atau phD yang boleh dibanggakan..i ni setakat SPM je..cuma sekarang ni tengah berusaha untuk jadi golongan yang boleh dikatakan golongan terpelajar.

tapi, i x paam la..pa kena-mengena intelektual i ngan perbincangan kami ni?adakah someone da merujuk kamus & berasa i2 la perkataan yang paling sesuai digunakan untuk i dalam situasi ini?someone...plz tell me ok..u tu kan golongan "intelektual"..so gtau la i yang kurang sket keintelektualan ni..

Penjelasan 4

Someone : Saya x peduli ngan persepsi kamu..
I : Itu bukan persepsi, itu hakikat..
Someone : Kamu ja yang berfikiran begitu sedangkan saya x pernah anggap gi2..ada perubahan suara, nada & getaran di sini

Hello Miss Someone!!!pa yang i cakap tu sebenarnya hakikat..ko anggap benda tu persepsi coz ko x bole terima benda tu sebagai hakikat. walaupun i xda ijazah & xda power serta authority di sini, i know dat thing ok!!!terima lah kebenaran yang ada depan mata..& persepsi itu ada yang berkait rapat dengan hakikat..bergantung kepada sejauh mana kebenaran itu ada..janganlah mengeluarkan benang basah daripada tepung pakai air liur..

Penjelasan 5
haaaa...ni tuduhan yang sejelas2nya membingungkan..nasib baik perbincangan ni antara kami 2 orang ja..klo ada orang lain kompom mata secara automatiknya menjadi juling coz pening. ekceli i menjawab berdasarkan skop soalan yang dikemukakan. so, adakah logik i yang membawa perbincangan ni jauh ke hadapan?& sekiranya begitu, salahkah jawapan i yang boleh mengagak pa yang akan berlaku di masa hadapan..sebagai bakal guru, mesti la tau kajian masa hadapan kan..cewah..tapi itu la hakikatnya... hakikat lagi!

Penjelasan 6
Actually, banyak lagi kejadian yang berlaku dalam masa yang singkat ni..terlalu singkat bagi i..tapi cukup untuk membuatkan migrain i datang balik..wahai orang2 yang ada power & authority di sini, tolonglah jangan menyeksa kepala i yang u 'ol da seksa dari dulu sampai sekarang..cukup la penyeksaan mental yang korang da buat tu..bukan ni caranya untuk memanusiakan manusia jika itu la niat sebenar korang..yeke?

Persoalannya, adakah manusia yang rasa dirinya bertanggungjawab memanusiakan manusia itu merupakan seorang manusia yang mempunyai sifat2 kemanusiaan?



Cam lama da x update blog ni..bz tul..& ke'bz'an tu menyebabkan xda idea mo tulis pa2 untuk entry seterusnya..memandangkan arini boleh la dikatakan i bersenang-lenang skit, so ada la idea mo tulis benda2 yang i mo tulis ni..

1st, pasal kejohanan merentas desa peringkat institut yang dikendalikan oleh kelas i..well, penat tu kompom la..tapi lega coz da abis & kurang da benda yang mo buat..mo wat poll ni pasal tu jap lagi..korang jawab k..hehe


bersama AJK Kejohanan Merentas Desa '09


bebelon yang menarik perhatian i..hehe


banner yang x dapat diterbangkan bebelon..cian ni banner..


nasib baik mdm shikin tolong pegang..klo x kompom i terbang..hehe


2nd, i wanna wish 2 orang mahkluk tuhan paling seksi ni sempena birthday dorang yang kebetulannya jatuh pada tarikh yang sama..klo korang kuar pada waktu yang sama, itu memang 1 kebetulan yang amat betul la tu..hehe..HAPPY BELATED BIRTHDAY TO NURUL & VUJIE...


ImageChef.com Poetry Blender



3rd..aritu korang men kentut2 kan..arini men la benda ni pula..kenali personaliti melalui kiraan tarikh lahir..sepa yang blur mengira cam i, minta la pertolongan kalkulator atau rakan2 anda..hehe..

CONTOH KIRAAN DARIPADA TARIKH LAHIR

Contoh Tarikh Lahir
(17.09.2007)

Sikap & Perwatakan (17)
1 + 7
= 8

Visi (17.9.2007)
1 + 7 + 9 + 2 + 0 + 0+ 7
= 26
= 2 + 6
= 8

Sifat Dalaman / Bakat ( hanya jika dipupuk )
= Sikap + Visi = Sifat dalaman
8 + 8 = 16
= 1 + 6
= 7

...........................


DEFINISI RINGKAS


1 - Pemimpin
Layak menjadi seorang pemimpin, namun jika visinya pemimpin tanpa disokong no.5 ( boleh berunding ) akan berasa sedikit gila kuasa.

2 - Lembut
Kita boleh lihat no.2 pada sikapnya yang lembut, namun jika no.2 pada sifat dalaman, dia mudah mengaku kalah dan terlalu lembut tanpa orang lain menyedarinya. Oleh itu, orang yang memiliki no.2 pada sifat lembut harus berusaha menjadi lebih kuat dan pendirian tetap.

3 - Kemas / Cerewet
Cara pengurusannya amat teliti namun ada sesetengah orang yang terlalu cerewet. Visinya yang kemas tanpa disokong no.4 ( rajin ) akan menjadi seperti biasa sahaja.

4 - Rajin
Sikap rajinnya amat terserlah. Visinya yang rajin mampu membuat sebarang kerja atau apa bidang sekalipun & mampu mengeluarkan idea2 bernas yang lain daripada orang lain.

5 - Boleh Berunding
Sikapnya boleh berunding & senang berurusan dengannya, namun dia juga dipengaruhi nombor-nombor lain pada visi & sifat dalaman. Mampu berkomunikasi dengan org lain secara diplomasi.

6 - Angin
Sikapnya seperti angin. Jika kita tiup angin, dia akan pergi, jika kita sedut angin, dia akan datang. Maksudnya, dia tidak tetap pendirian. Sesiapa yang mempunyai no.6 pada visi, dinasihatkan agar duduklah di sebelah orang yang bersifat positif kerana anda mampu menjadi seorang yang hebat daripada orang yang menyokong anda. Jika anda duduk di sebelah orang yang bersifat negatif, maka hancurlah anda.

7 - Patuh
Seorang yang sangat patuh pada sikap. Sekiranya visinya patuh, bererti orang yang bernombor 7 ini mendengar kata2 nasihat orang lain & harus dipraktikkan, namun jika sifat dalamannya patuh, janganlah terlalu menunduk & menyerah kalah.

8 - Berniaga
Orang yang mempunyai nombor ini memang suka berniaga, suka tengok duit & mampu mengembangkan harta. Hati2 jika no.8 jatuh pada sikap kerana semua bisnes dia mahu ceburi tanpa fokus & matlamat untuk menjayakan sesuatu. Visi 8 mampu bekerja keras dalam berniaga & itulah kerjaya sebenar. Yang paling baik sekiranya sifat dalaman no 8 ( jarang orang ketahui ) bahawa dia mempunyai bakat dalam perniagaan.

9 - Glamour
Glamour di sini bermaksud berani menonjol diri, pandai berkomunikasi & pandai bergaya. Visi glamour mampu & berani menceburi bidang2 seperti penyiaran, penyanyi, peguam, dsb. Jika sifat dalaman bernombor 9, jangan la terlalu branded style jika tidak disokong sikap & visi yang tertentu.


Selamat mengira...
ORANG TIDAK JUJUR
Orang yang kalau kentut menyalahkan orang lain.

ORANG BANGANG
Orang yang menahan kentutnya sampai berjam-jam.

ORANG BERWAWASAN LUAS
Orang yang tahu bila harus kentut.

ORANG SENGSARA
Orang yang ingin kentut tapi x boleh kentut.

ORANG MISTERI
Orang yang kalau kentut, orang lain xda yang tau.

ORANG GUGUP
Orang yang tiba-tiba mo menahan kentutnya bila tiba masa mo kentut.

ORANG YANG PERCAYA DIRI SENDIRI
Orang yang selalu mengira kalau kentutnya berbau harum.

ORANG SADIS
Orang yang kentut di tempatnya lalu mengibaskan baunya ke tempat orang lain.

ORANG PEMALU
Orang yang kalau kentutnya x berbunyi lalu berasa malu sendiri.

ORANG YANG STRATEGIK
Orang yang menyembunyikan kentutnya dengan ketawa terbahak-bahak supaya orang lain tidak dengar.

ORANG BODOH
Orang yang kalau habis kentut menghirup nafas untuk menggantikan kentutnya yang da keluar.

ORANG PELIK
Orang kalau bunyi kentut dikeluarkan sikit-sikit, sampai bunyi "tit-tit-tit".

ORANG SOMBONG
Orang yang sering mencium kentutnya sendiri.

ORANG RAMAH
Orang yang senang mencium kentut orang lain.

ORANG YANG X SENANG BERGAUL
Orang yang kalau kentut sembunyi.

ORANG AKUATIK
Orang kalau kentut di dalam air sampai bunyi "blekuthuk-blekhutuk".

ORANG ATLETIK
Orang kalau kentut sambil mengeluarkan tenaga dalam.

ORANG JUJUR
Orang yang mengaku habis kentut.

ORANG PINTAR
Orang yang boleh menandai bau kentut orang lain. Nak tambah...

ORANG MALANG
Orang yang mo kentut tapi terkeluar tahi...


yang mana satukah karektor anda?
tepuk dada tanya lah kentut...
hahahahaha
Aktiviti sepanjang hari ni adalah on9 memanjang..cari blog template yang baru tapi tiada yang sesuai dengan jiwa. Actually ada tapi susah la mo dapat format xml punya yang lawa2..mo wat sendiri x pandai pula..

Di samping itu, i p la laman-laman web yang ada sejarah Valentine's Day..oooppsss..i x sambut ok! xda sebab munasabah mo sambut..tapi pa salahnya klo baca sejarah dia yang banyak versi tu kan..

Salah satu hasil dapatan yang menarik & terpilih untuk disiarkan dalam entry arini ni adalah....

Ucapan “Be My Valentine?” menurut Ken Sweiger dalam artikel “Should Biblical Christians Observe It?” ( www.korrnet.org ) mengatakan kata “Valentine” berasal dari Latin yang bererti : “Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuat dan Yang Maha Kuasa”. Kata ini ditujukan kepada Nimrod dan Lupercus, tuhan orang Romawi. Maka disedari atau tidak, jika kita meminta orang menjadi “to be my Valentine”, hal itu bererti melakukan perbuatan yang dimurkai Tuhan ( kerana memintanya menjadi “Sang Maha Kuasa”) dan menghidupkan budaya pemujaan kepada berhala. Adapun Cupid ( bererti: the desire ), si bayi bersayap dengan panah adalah putra Nimrod “the hunter” dewa Matahari. Disebut tuhan Cinta, kerana ia rupawan sehingga diburu wanita bahkan ia pun berzina dengan ibunya sendiri!

Well, bila da baca pasal info di atas tu, fikir la sendiri patut ka Valentine's Day tu kita sambut..klo x puas hati p la google sendiri. Satu kesimpulan yang boleh disimpul, sejarah bermulanya Valentine's Day xda sangkut paut pun dengan kasih sayang. Sangkut paut ngan perangai buruk ada la..

Ok la..malas mo tulis pasal Valentine's Day lagi..bagus lagi i memerah otak jawab tag c Jacq ni..

RULES
It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours, and tag 10 people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real...nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.Have fun!

What is your name?

( I'm sorry...x bole bgtauuuu..hehe)


A four letter word
Love mYBiepo


A boy's name
Luqman al-Hakim


A girl's name
Layla

An occupation

Lecturer

A color

Lilac
oooohhh..i admire dis lilac heels..

Something you wear

Lip balm

A food

Lamb Chop

Something found in the bathroom
Loofah


A place
Land below da wind

A reason for being late
Late la..lewat pun boleh..lambat pun boleh juga..

Something you shout
Lek la..
( erk..shouting ka ni?? )


A movie title
L

Something you drink

Lemonade

A musical group
Led Zappelin

A street name
Le' Fay Street
( cam Sesame Street..hehe )


A type of car
Lamborghini Marcielago

mY DREAM..

A song title
Let's Get Loud by Jennifer Lopez

A verb

Listen to my heart



Susah tau mo wat ni..lama mo pkir..oleh itu, i wanna tag..

Paci MUSA
Paci ROSLI
Maci ANUM
Maci RESC
Maci OI LAN
Maci NINA
ahli blog PISMP BM ( sapa2 yang rajin )
& sapa2 yang mo jawab tag ni amik ja..





Comments: (2)
Firman Allah s.w.t. bermaksud:
"Dan jagalah diri kamu daripada berlaku dosa yang membawa kepada bencana fitnah yang bukan sahaja akan menimpa orang-orang yang zalim antara kamu secara khusus ( bahkan akan menimpa kamu secara umumnya ) dan ketahuilah bahawa Allah Maha berat azab seksaan-Nya."
(Al-Anfal: 25)

Firman Allah SWT yang bermaksud:
"Sesungguhnya orang-orang yang menaburkan fitnah untuk memesongkan orang-orang mukmin lelaki dan perempuan, kemudian tidak bertaubat , maka akan berolehlah azab neraka Jahannam ( kerana perbuatannya menabur fitnah itu ), dan mereka akan beroleh azab api yang membakar ( kerana mereka tidak bertaubat ).
(Surah Al-Buruj ayat 10)

Malah fitnah terkandung dalam dosa-dosa besar sebagaimana hadis riwayat Bukhari bermaksud:
"Terdapat tujuh dosa besar, iaitu syirik, menderhaka kepada dua orang tua, riba, makan harta anak yatim, membunuh, menuduh orang berzina dan lari dari medan perang.''


Abdullah bin Umar berkata:
"Orang beriman melihat dosa seperti gunung yang menghempapnya. Berbeza dengan orang yang munafik, melihat dosa seperti lalat yang hinggap di hidungnya.''


Sejajar dengan pendapat ulama tasawuf yang mengatakan:

Jangan melihat dosa itu kecil atau besar tetapi lihatlah kepada siapa kita melakukan dosa itu.''

Malah balasannya juga boleh dilihat pada peristiwa yang dilihat oleh Rasulullah SAW sepanjang perjalanan Israk dan Mikraj. Ia satu gambaran bagaimana balasan yang akan diterima mereka yang melakukan dosa-dosa besar. Ertinya setiap kejahatan itu akan dibalas-Nya setimpal dengan dosa yang dilakukan.

Fitnah adalah mengada-adakan & menyebarkan cerita palsu dengan tujuan untuk memusnahkan atau menjatuhkan seseorang. Fitnah selalunya disebarkan melalui lisan atau tulisan. Selain itu, gosip dan fitnah membawa maksud yang serupa.

.....



Menghadapi fitnah tidak semudah yang disangka. Sebaik mana pun kita, selagi manusia mempunyai penyakit lidah dan hati, tetap akan ada fitnah yang timbul.

Sesungguhnya bukan saya yang menjadi mangsa secara langsung dalam fitnah terbaharu ini. Walau bagaimanapun, saya tetap terkena tempiasnya & fitnah ini akan membawa kehancuran kepada saya.

Saya yakin pada ketika ini fitnah ini sedang hangat di pasaran. Cuma tiada yang berani memberitahu atau bertanya kepada saya. Sebabnya??Entah la..mungkin yang mendengar ini tidak mahu saya tersinggung, tidak mahu masuk campur, atau memilih untuk mempercayai fitnah tersebut bulat2 dan ingin membantu dalam menyebarkannya.

Mungkin ada yang akan mengatakan saya bodoh & tolol kerana mempercayai mangsa yang difitnah. Mungkin ada yang akan mengatakan saya goblok kerana dikaburi rasa cinta, kasih dan sayang serta memberikan kepercayaan yang tidak berbelah bahagi kepadanya. Mungkin juga ada yang menghulurkan simpati dan rasa kasihan yang tidak bertempat kerana mempercayai fitnah tersebut tanpa usul periksa.

Kenapa & bagaimana fitnah ini boleh berlaku?Apa puncanya?Siapa yang memberikan idea & bertanggungjawab dalam menyebarkannya?Semua persoalan belum terjawab. Yang pasti fitnah ini sudah jauh tersebar dan sudah ramai yang mengetahui & mendengarnya. Tidak kurang juga yang menjadi ahli fitnah & rakan suhabat. Maka bergembiralah orang yang memulakan fitnah atas kejayaannya.

Kepada orang yang memulakan fitnah, sampaikan salamku kepadanya. Tahniah atas kejayaanmu menyebarkan fitnah dan fitnahmu itu berjaya memburuk-burukkan nama insan yang difitnah. Tahniah juga kerana kamu akan menerima balasan yang setimpal dengan perbuatanmu di dunia & akhirat. Tiada maaf untukmu merupakan penghargaan dariku sehinggalah ketika kebenaran itu muncul & kau mengaku salah & silapmu serta meminta maaf atas perbuatanmu dengan cara bertemu denganku & insan yang telah kau fitnah. Aku memohon kemaafan darimu kerana fitnahmu tidak pernah menggugatku & aku telah menghancurkan harapanmu untuk melihat kami berantakan & porak-peranda. Kepada Allah SWT kami berserah.

Sekiranya fitnah ini merupakan satu kebenaran, tunjukkan buktinya. Berusahalah lagi agar saya mempercayainya. Sesungguhnya usaha itu tangga kejayaan.

Buat masa ini, saya tidak dapat berbuat apa2. Hanya berserah dan mengharapkan kebenaran akan muncul. Sedangkan keluarga Rasulullah SAW pun pernah difitnah apatah lagi kami yang merupakan insan biasa. Sekiranya berminat untuk mengetahui kisah keluarga Rasulullah SAW yang difitnah, klik la di sini.

Semoga fitnah ini tidak berterusan. Ujian ini sesungguhnya amat menguji kami. Doakan kami agar mampu menghadapinya...




TADAAAAA....

ni la benda yang membazirkan duit i sebanyak rm15.50..sayang wooo tu duit syiling 50 sen..huhu..tapi xpa..i puas ati beli benda ni..lagipun lama da x membazir ni..padahal bakakai..hehe

ekceli, benda ni ada beberapa pilihan..miki mos ada, katak ijau ada, pooh ada, rabbit yang overall pink pun ada..tapi benda ni da memanggil2 i untuk membelinya..i over budget tym beli ni..huhu

ni pula pandangan dari atas..klo bole suma sudut i mo gi tengok..hehe..sangat sesuai digunakan tym sejuk gila2..& menyamankan kaki yang dingin membeku..



haha..ni idea yang tiba2 menjelma..c teddy bear sungguh cute bila pakai cam ni..jangan la salah faham pula..slipar tdo 2 maC baru..so boleh la letak atas tilam..

pasal pa pula ada topi?well, my bro telah mentertawakan i bila dia sedar saiz kepala i ngan teddy bear sama ok! keciknya kepala i..i mo nafikan pun susah juga coz x payah suluh pun memang da nampak da..so trima ja la kenyataan..& topi reebok tu ekceli hadiah daripada mYBiepo..gitu juga ngan teddy bear..

ekceli, i x tau napa i mo wat entry pasal ni..mb x tau da pa mo tulis tapi gatal tangan juga..xpa2..entry akan datang i'll make sure i akan menyuarakan sesuatu yang sensitip sket..mb xla sensitip bagi suma orang tapi i pesan awal2 jangan pula terasa klo ada yang perasa..mental rehearsel sebelum baca entry i akan datang ok!

ok la..i mo chaw dulu..i sepatutnya menyiapkan folio fonetik ni..but y i'm doing dis thing?hmmmm..%%-

Da 5 tahun i meninggalkan sesuatu yg i amat suka..& i tinggalkannya dengan penuh rasa terpaksa..but nothing that can i do..

& last nite..i kembali ke alam itu..rasanya cam kembali ke alam persekolahan..dengan berbekalkan latihan selama 2 jam ja, i buat perfomance silat untuk menyambut tetamu!!percaya atau x, suka ati korg la..

TQ kepada adik & kazen i yang banyak membantu..& akmal..jangan lupa janji manismu..hehe..

Majlis diadakan pada hari sabtu malam..majlis pa i xtau..& i diberitahu pada jumaat petang..bayangkan la perasaan i tym tu..& cua korang bayangkan muka c akmal yang merayu..& tanpa berfikir panjang, i menerima tugas tersebut..wat??!!!r u serious?!it's been 5 years ok!

Dengan berbekalkan ketidakpercayaan pada diri sendiri, i buat la performance malam tu..& guess wat?itu performance terbida' yang pernah i buat ok!oh..i telah memalukan diri sendiri..rasa diri ini x sanggup untuk berhadapan dengan seluruh warga institut besok..huhu

ok..stop..actually semalam tu sepatutnya ada ceramah ilmu..ceramah pa i x tau..ceramah tu menyebabkan suma student dilarang balik..& yang membengangkan, plan ditukar last minute & student pula x diberitahu..ini sesungguhnya amat membengangkan..plan yang baru tu pula tidak melibatkan student selain yang bertugas & JPP..dat means student lain boleh balik la kan?!

Walaupun majlis semalam tu boleh dikatakan happening, tapi i tetap rasa tidak adil diperlakukan begitu..i yang buat performance ni pun xtau i buat performance untuk sepa & untuk apa..terfikir juga..kan sepatutnya malam ahad ni ada ceramah tapi napa ada round table?ada ka ceramah pakai round table?tapi persoalan tu dilupakan jap coz i tumpu kepada performance i bakal buat..
wat's going on wit dis institute?xkan la memo pemberitahuan pertukaran plan pun xdapat buat?bz berabis kot coz plan tu kan tukar secara tiba2..but plz..jangan lupa still ada student d sini..
atau adakah i yang ketinggalan zaman?

Comments: (0)
Ni tag daripada c carmel nih..

RULES
Write:-
  1. Your name/ identification name / username etc.
  2. Write anything using either your left/ right hands
  3. Most favourite alphabets
  4. Less favourite alphabets.
  5. “The quick brown fox jumps over the lazy dog”
  6. Tag 6 more persons/ bloggers


Ala..gelap skit pula..tapi masi boleh baca juga ba kan..
Sory la..i melanggar peraturan no.6 tu..hehe
Kepada sesiapa yang selalu p blog ni, sila la jawab tag ni k..


Comments: (2)
Boring..bosan..tiada yang menyeronokkan..mencari pa yang menggembirakan..

Life di sini sesuai dengan gambaran di atas or should i say tempat ni sememangnya bercirikan ciri2 di atas. Da dekat 4 tahun sini tapi it still hard for me to find sumtin' special being here. Masa mula2 masuk sini dulu memang la excited & i x nafikan tahun-tahun awal berada di sini memang enjoy, tym pra dulu. & now, bila da masuk program degree ni, i feel like i berada di satu tempat yang terasing, terkurung & x best langsung.

Orang selalu tanya, "napa makin kurus ni?sakit ka?x happy?". Soalan2 lazim yang membebankan kepala otak yang memang da terbeban pun & i really2 HATE dat kind of questions.

& now i'm tellin' u all..yes, i mengaku i da makin kurus. y? sakit ka? yes, banyak sakit ati daripada sakit badan. x happy? yes, i never feel good since keadaan x sama cam dulu lagi. Too much pressure, too much to follow & obey. & I dont know if i can take it anymore.

Tekanan biasanya x datang daripada rakan2 ( especially classmates ) but lebih kepada orang lain. Orang lain yang konon2nya lebih berkuasa & berautoriti. Tekanan juga biasanya x datang daripada tugasan atau kuliah yang berlambak, tapi biasanya datang daripada tugasan sampingan yang xda kaitan ngan exam. Tekanan juga datang daripada peraturan yang tiba2 menjadi sangat ketat & bertambah banyak secara tiba2..itu mesti ikut, ini mesti buat, kalau x ikut atau x buat, ugutan akan kedengaran. Sekiranya dibawa kepada pihak atasan, pemenangnya sudah ditentukan.

Mahukan sesuatu yang EXTRAVAGANZA, tapi keperluan banyak disekat. Inginkan sesuatu kemajuan, tapi banyak yang tidak boleh dilakukan. Impikan nama berada di persada kebangsaan, tapi halangan dan tekanan dari dalaman tidak pernah berkurangan.

Sampai satu tahap, i dont know what they want from us. We try to do more than our best namun keburukan sebesar kuman yang kedengaran. Jauh sekali pujian atau penghargaan. Ucapan terima kasih & tidak diburuk2kan sudah cukup untuk memberi kami semangat. Dibanding2kan sudah menjadi satu trend di sini. & dat make us tiada semangat dan keinginan untuk melakukan sesuatu yang lebih baik. It really2 make us down.

I dont know how to berhadapan dengan masa akan datang. Almost 1 and a half year more. I cant wait to go out from dis place..to leave all da rules & pressure..to find some happiness dat i cant get here..

Please..please pray for me agar i x GILA..