Baru ja stat mo hepi2 skit, da ada bencana & musibah datang melanda kedamaian kelas kami..cam besa la..bencana & musibah tu datang daripada yang berkuasa & berautoriti, menindas kami kaum yang xda kuasa ni ( bukan lemah ok! )

& i....i merupakan mangsa yang sikit lagi menjadi kambing korban secara tiba2 mb da jadi da pun...sedangkan i cuma yang memerhati & melihat secara kebetulan..

Someone : kmu, ikut saya..
i : ( sekadar membuntut tanpa tahu apa2..cuma
sempat wat
muka blur ja )

Benda yang menarik setelah Someone memanggil i..
1. Someone ingin mengorek kebenaran yang sebenarnya da jelas depan mata, atas meja dia tapi dia ja yang tidak amik peduli tapi sangsi & berprasangka buruk.
2. Someone x faham maksud kiasan yang i beri.
3. Someone said i'm not an intelectual person.
4. I talked 'bout hakikat but someone said sumtin' 'bout perception.
5.Someone said i membawa dia jauh daripada perbincangan asal but actually it's not like that.
6.etc ( terlampau banyak ba... )

Penjelasan 1
Yang ni i x boleh la cakap lebih2 coz melibatkan hal orang lain. But, umum da tau benda ni..& i gtau benda betul yang i tau & nampak..so napa x percaya lagi & seolah-olah anggap dia menipu?x baik tau berprasangka buruk..& sebelum orang tu amik cuti pun dia da kepilkan bukti bersama borang apply cuti..so????hello..have u read dat thing?atau suruh2 orang hantar tapi x pernah baca..pas2 berprasangka buruk pula. sian tul member sorang ni..sabo je la ngan perangai buruk manusia ni..1 more thing..y must she ask me?y not she ask da rite person?y?y?yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy???????

Penjelasan 2
Yang ni i pun xtau la mo cakap pa..bukan susah sangat pun kiasan i beri 2..bukan soalan peringkat ke6 dalam Taksonomi Bloom..tu lum guna Taksonomi Solo tu..biol terus kali dia..

Penjelasan 3
Ni ada kaitan ngan no.2 nih..dia xtau pa mo cakap terus dia cakap i'm not an intelectual person..i da rujuk Kamus Dewan E4 untuk memastikan definisi sebenar intelektual & adakah ia sesuai ngan situasi ini..

intelektual ( intel├ęktual )

1. orang (kaum, golongan) terpelajar, cerdik pandai, cendekiawan: membentuk kesedaran dan menarik bakal-bakal ~ yg sedang belajar; kalau kita mengkaji ~ barat, kita dapati kebudayaan dan pengetahuan bahasa Arab tersebar luas ke Eropah oleh pendeta-pendeta yg melarikan diri; 2. mempunyai kemampuan yg tinggi utk berfikir (menggunakan akal budi);

2. intelektual : mengintelektualkan menjadikan seseorang intelekual: ~ ulama;

3. intelektual : keintelektualan perihal (kemampuan) menggunakan intelek atau akal budi, sifat (sbg) intelektual: sejarah kemahasiswaan Universiti Malaya ialah sejarah pencarian adaptasi dan penyesuaian antara ~ mahasiswa dgn keperluan rakyat;

4. intelektual : pengintelektualan proses menjadikan seseorang atau sesuatu intelektual: antara isu perancangan bahasa ialah ~ bahasa Malaysia.

well, berdasarkan definisi intelektual no.1 ( yang lebih sesuai ngan situasi sekarang ), i ngaku i bukan la seorang yang mempunyai ijazah pertama, ijazah ke2 atau phD yang boleh dibanggakan..i ni setakat SPM je..cuma sekarang ni tengah berusaha untuk jadi golongan yang boleh dikatakan golongan terpelajar.

tapi, i x paam la..pa kena-mengena intelektual i ngan perbincangan kami ni?adakah someone da merujuk kamus & berasa i2 la perkataan yang paling sesuai digunakan untuk i dalam situasi ini?someone...plz tell me ok..u tu kan golongan "intelektual"..so gtau la i yang kurang sket keintelektualan ni..

Penjelasan 4

Someone : Saya x peduli ngan persepsi kamu..
I : Itu bukan persepsi, itu hakikat..
Someone : Kamu ja yang berfikiran begitu sedangkan saya x pernah anggap gi2..ada perubahan suara, nada & getaran di sini

Hello Miss Someone!!!pa yang i cakap tu sebenarnya hakikat..ko anggap benda tu persepsi coz ko x bole terima benda tu sebagai hakikat. walaupun i xda ijazah & xda power serta authority di sini, i know dat thing ok!!!terima lah kebenaran yang ada depan mata..& persepsi itu ada yang berkait rapat dengan hakikat..bergantung kepada sejauh mana kebenaran itu ada..janganlah mengeluarkan benang basah daripada tepung pakai air liur..

Penjelasan 5
haaaa...ni tuduhan yang sejelas2nya membingungkan..nasib baik perbincangan ni antara kami 2 orang ja..klo ada orang lain kompom mata secara automatiknya menjadi juling coz pening. ekceli i menjawab berdasarkan skop soalan yang dikemukakan. so, adakah logik i yang membawa perbincangan ni jauh ke hadapan?& sekiranya begitu, salahkah jawapan i yang boleh mengagak pa yang akan berlaku di masa hadapan..sebagai bakal guru, mesti la tau kajian masa hadapan kan..cewah..tapi itu la hakikatnya... hakikat lagi!

Penjelasan 6
Actually, banyak lagi kejadian yang berlaku dalam masa yang singkat ni..terlalu singkat bagi i..tapi cukup untuk membuatkan migrain i datang balik..wahai orang2 yang ada power & authority di sini, tolonglah jangan menyeksa kepala i yang u 'ol da seksa dari dulu sampai sekarang..cukup la penyeksaan mental yang korang da buat tu..bukan ni caranya untuk memanusiakan manusia jika itu la niat sebenar korang..yeke?

Persoalannya, adakah manusia yang rasa dirinya bertanggungjawab memanusiakan manusia itu merupakan seorang manusia yang mempunyai sifat2 kemanusiaan?



2 comments:

_tuLanG.iKaN.kEwL_ said...

maigod. like i know dat SOMEONE.
saja cr point kut awal2 tahun ni dia tu.

aku mndpt surat merah td. hahaha.

Feefay said...

tahniah kerana mendpt surat merah yg menjd idaman setiap warga institut..hahaha

of cos la u know dat SOMEONE..dia 2 kan ADORABLE (???), GORGEOUS (???) etc..hihihi