Sesuatu yang da lama membelenggu diri tapi x pernah terbuka ati mo tulis di blog. Tapi, pas buat lawatan sosial di blog orang lain, i pun rasa mo tulis benda ni..Lagipun, pa salahnya. This is my personal blog. Kerja i menulis..membaca diharuskan kepada pembaca blog.

Terfikir juga..besanya klo tulis perkataan JEALOUS / ENVY ni mesti orang fikir benda2 pasal kapel, pasal jeles xtau pa tajuk ngan kawan sendiri merujuk kepada komen yg dihantar oleh seseorang pada tahun lepas yg mengatakan i org yg camni..1 tuduhan liar yg sengaja dibuat utk menjatuhkan orang lain. Tapi, memanglah i jeles ngan orang..xkan la mo jeles ngan binatang pula. Tapi, bukan la jeles x tentu pasal. I have my own reason. Jangan la pula ada orang perasan i jeles ngan dia pasni. Perasan ja lebih, padahal xda pun apa2 yg layak utk 'diperasankan'.

.....
.....
.....
.....
.....
..............
..........
......
...
.


I Feel Soooooo Jealous when...

...orang lain sambung study jauh2. At least kuar dari tanah kelahiran sendiri & timba pengalaman di tempat orang. Pa lagi yang belajar di luar negara. Lagi la i jeles. In my opinion, tym belajar ni p la study sejauh mungkin..tym da kerja br balik di tempat sendiri klo mau.

Sakit ati bila orang tanya belajar di mana, asal mana..bila dorang da tau jawapan, i pun da tau respon dorang.

"Rugi la x merasa pengalaman di tempat orang..."
"Aik..xkan la mo memerap sini ja.."
bla..bla...bla...

Respon2 sebegini amat menghantui i & akan menjadi hantu sampai bila2..

Memangla hujan permata di negeri sendiri..tapi pa salahnya mengalami hujan batu & emas di negeri orang..


I Feel Soooooo Jealous when...

...nampak orang lain bebas ke sana ke mari dengan kawan. Suka ati la mo jalan ngan sepa, p mana, balik pukul berapa asalkan x buat sesuatu yg salah. Setakat lepak2, window shopping, jumpa kawan lama di malam hari coz siang masing2 ngan xtvt sendiri i rasa bukan sesuatu yg salah. Jeles juga bila ada kawan2 yg boleh melancong by group sama ada ke luar negeri / daerah. Umur i da awal 20-an. Tengok orang2 lebih muda drpd i rilek ja kuar ngan kawan2. Xda pun kena sound ini itu. Pergi dengan hati berbunga2, balik dengan wajah riang gembira.

I ni...p reunion jauh skit pun susah. Balik pun limited..paling lewat pukul 10. Siap dengan pesanan, ingatan, ugutan, & yang sewaktu dengannya. Paling i benci bila ada tuduhan berdasarkan imaginasi yg i x pernah terfikir pun mo buat, & x dipercayai tp orang lain dipercayai. Orang lain diberi kebenaran tp i x. Orang lain boleh buat tp i x.

Kadang2 rasa mo break da rules. Tapi nanti kena cakap anak derhaka pula. Bila diam hati rasa sakit, jiwa rasa terkongkong. But wat can i do selain memendam rasa & tulis di blog.


I Feel Sooooo Jealous when...

...orang len senang2 ja mo kenalkan bf / gf dorang ngan family. Pastu boleh bercrita ngan family 'bout their personal life & diberikan respon yang baik. Maksud i klo ada salah ditegur secara berhikmah & itu dapat membuatkan seseorang berfikir tanpa sakit ati / terasa. But i sangat tertutup dalam hal ni. Sangat pilih orang utk bercakap hal peribadi walaupun hal kecik. Mb i dihantui perkara2 pahit masa silam.


I Feel Sooooo Jealous when...

...orang lain boleh buat tp i x. Maksud i dari segi bakat & kemahiran. Pa2 ja la kemahiran dalam hidup. Setakat ni i rasa i x berbakat dalam apa pun bidang & xtau i ada kemahiran ka x..


I Feel Sooooo Jealous when...

...orang lain dapat result yang sangat2 baik. Berusaha cam mn pun gitu ja la result i..mb i memang da ditakdirkan dapat result cukup makan-sederhana ja..


When I Feel Sooooo Jealous...

...berfikir. Tenangkan diri. Muhasabah pa yang patut. Tindakan selanjutnya akan dilakukan bila da dapat fikir dengan rasional. Setiap sesuatu mesti ada sebab & hikmah yang tersembunyi.







Free Signature Generator

Free Signature Generator

4 comments:

Syieda said...

hai...
hehhee...
lebih kurang je kan nasib kite..
tp xpe..maybe ada hikmah disebaliknye..
harap tahun 2010 ni akan mendatang kan berita baik buat kita..
good luck..

aFiZaIeYzA said...

hehehe....
mcm sy ka tu?:P

fayneez said...

syida : hai..sy semmgnya mharapkan thn ni lbh baik drpd thn sblmnya..wish u luck..;>

fiza : cam ko kunu..padahal ko 2 sng ja mo p mn2..

Carmelliny said...

leks lah..