It's holiday! Actually da 5 ari da cuti ni..so boring..stay at home, watching tv, surfing, jaga kucing sakit..oh, i need something more interesting..

Selain tu, boleh la dikatakan i jd penternak..mo tau pa i ternak? sila teruskan membaca..


TEAM BINATANG PERTAMA - MEOW ( of course la )
:@)

Haha..i really really really love cat:-/..hmmm..catsssss actually..buat masa ni, i have 13 cats..sesapa yg pernah datang rumah i, dorang tau la meow yg menakutkan & meow yg guuuuuuuumuk ( tapi sebenarnya 2 meow pregnant tym 2 )..

why i use "ternak" & not "pelihara"? well, oleh kerana banyak kucing ( sekarang pun da 3 ekor yg pregnant ), ada la org fikir kami jual kucing..pada kesempatan ni, i juz wanna say that I'M NOT SELLING MY CATS
X(..i love them so much so how can i sell them..p la kidnap kucing tempat lain, pas2 pelihara baik2..my sister & i did it since we're in primary school..masjid & parit dekat tamu tu la antara tempat kami pernah kidnapped kucing..tp kmi x la pernah kidnap kucing org len pula..juz kidnap kucing yg kena buang atau memang kucing jalanan..


TEAM BINATANG KEDUA - LINTAH

ha..yg ni suma pasal bisnes ni..yg ni memang sesuai untuk guna perkataan "ternak"..but i'm not sure the word "binatang" is suitable or not..hihi

hmmm..lintah yg merupakan sejenis cacing ni da dikomersialkan..tapi bukan la suma lintah..spesies lintah tertentu ja..di rumah i, lintah2 ni diternak dalam tangki air ( i said tangki air coz i dunno da right word for dat thing )..makanan dia sejenis belut ( orang sini panggil lindung, tempat lain x tau la pl )..sekarang ni ada 3 tangki air berisi berisi 200 - 4oo lintah setiap 1..gumuk ooo tu lintah..

bab lintah ni i x berapa tau..yg i tau lintah2 2 akan dijual..pas2 xtau la pa nasib dorg..

lintah yg mengeluarkan diri dari tangki air..

tempat tinggal lintah..


TEAM BINATANG KETIGA - IKAN KELI ( binatang juga ke?hehe )


hehe..yg ni pun untuk tujuan bisnes ni8-}..tapi bukan bisnes i la..bisnes bapa i..ikan2 ni pun diternak dalam tangki air..diasing-asingkan mengikut kebesaran ( saiz la..hehe )..pas2 jual kot..sekarang ni ada 5 tangki air berisi ikan keli..

yg ada payung2 tu tempat untuk orang2 yg datang melawat duduk..

tangki yg ada ikan keli paling banyak..

ikan keli i kaut dari tangki air di pic atas 2..

ikan keli dari tangki air lain..

di samping ikan keli, ada juga ikan lain..ikan kaloi, ikan tilapia, ikan koruk ( x sure la cam mn mo eja nm dia ni..mb keruk, mb karuk..yg penting 'ruk' la d suku kata belakang tu )..si kaloi ni da besar & ganas..so i suka la ngan dia..si tilapia ni pun cam besar juga..nampak sedap pula 2..tapi i x makan ikan peliharaan la..si koruk 2 i xtau pa fungsi dia..mb untuk dijual..

p/s: i pelihara fighting fish je..hehe



TEAM BINATANG KEEMPAT - AYAM ( i hate it! )
:

Dalam banyak2 binatang yg ada di rumah i ni, ayam la i paling benci..suka berak sana sini..mengotorkan & membau-busukkan sekitar rumah ja..yg kin panas 2, ayam2 ni bukan kami punya..ntah sapa punya..xda orang mo ngaku..& ayam ni berkampung pula d sini..beranak pinak..1 lagi perangai dorg ni, dorg akan bkumpul di depan rumah kucing coz mo makan friskies..buruk perangai tul..

p/s : teringin pula i mo bunuh ayam2 ni..nasib bek masi ada keperimanusiaan..

sebahagian ayam yg kin panas..


2 ja la menatang yg ada d rumah i..dulu ada kambing, ada kancil, ada burung..tp suma da mati..yg tinggal ni ja la..i pun x tau pa lg menatang yg bakal tinggal sini nanti..

2 comments:

Carmelliny said...

sa rasa lebih dpd 13 kucing ko tu..mcm 50 ekor ja tu..haha..nah,ada tag utk ko jwb..mesti jwb ah..jaga ko..

Feefay said...

kurg asam ko..sy ada 8 ekor bby meow da..hehe